Folkrace – billig bilsport

Att köra Folkrace är en billig bilsport och det går att börja köra redan när man är 15 år. Den som har sett en folkracebil kanske undrar över hur säkert det är med tanke på att bilarna ser helt krockskadade ut. Låt dig inte luras för folkracebilarna har en speciell skyddsbur inuti som skyddar föraren. Det finns även vissa andra säkerhetsföreskrifter att följa när man bygger sin bil. Bilarna inspekteras av en teknisk funktionär innan tävlingen. Banan är också gjord så att det inte ska gå att komma över max tillåtna hastighet som är 80 kilometer i timmen.

För tävlande under 18 är det juniorklassen som gäller fram tills man fyller 18 och då man tävlar i dam-, herr- eller seniorklass. Har man inget körkort måste man genomgå en debutanttävling först för att se så att man kan klara av att hantera bilen. Som för all annan motorsport behövs en licens som du kan teckna direkt på plats och i den ingår även försäkring.

För att hålla nere kostnaderna finn det en speciell regel inom Folkrace. Under tävlingens gång och 15 minuter efter får vem som helst lägga bud på alla bilar. Bilarna får säljas för max 6 500 kr. Efter tävlingen sker en lottdragning mellan alla bud. Det här är för att ingen ska lockas att hela tiden utrusta sina bilar mer och mer med dyr utrustning. Om man kan tvingas sälja bilen för den summan är det inte troligt att man vill utrusta den för mer pengar. På så sätt kan fler vara med och tävla i Folkrace på lika villkor.

Ramnäs Motorklubb har ingen egen Folkracebana men har ett nära samarbete med grannklubben, Suraåsens MK som har en fin bana av grus och sand. Där ordnas det tävlingar under hela vår, sommar och höstsäsongen där alla medlemmar är välkomna att delta.